• Haberler
  • Gündem
  • Ucu Elazığ'a kadar uzanıyor: Türkiye'yi Orta Doğu'dan ayıracak büyük deprem gündemde

Ucu Elazığ'a kadar uzanıyor: Türkiye'yi Orta Doğu'dan ayıracak büyük deprem gündemde

Geçtiğimiz yıllarda Elazığ'ın Keban ilçesinde hayvan otlatan köy sakinleri tarafından bulunan deniz canlılarına ait fosiller uzun süre gündem olmuştu. Alman Bilim insanlarının Güneydoğu'da bulduğu dev yarık ise bu kalıntıların net bir şekilde anlaşılmasını sağladı.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre Alman bilim insanları Türkiye'nin altından İran'a kadar uzanan 1.500 kilometrelik bir yarık tespit etti. Yarığın yayılma hızını "takvimden kopan yaprak gibi" tanımayan uzmanlar Zagros Dağları'nın altında kalan okyanusal levhanın yer kabuğunu aşağı çekerek çöküntü oluşturduğunu aktardı. Bu korkutan keşif, Naci Görür'ün Bitlis-Zagros fay hattındaki yüksek deprem riski açıklamalarını akıllara getirdi.

BÖLGEYİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYEBİLİR!
Alman merkur.de tarafından duyurusu yapılan haberde, bulgunun jeolojik süreçleri anlamak için önemli olduğu kaydedildi. Öte yandan araştırmacılar, Türkiye’nin güneyinde oluşan bu jeolojik hareketlerin bölgeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtiyor.


ORTADOĞU'YU ETKİLEYECEK KEŞİF
Bilim insanlarının açıklamalarına göre, Zagros Dağları’nın altında kalan okyanusal levha, yer kabuğunu aşağı çekerek büyük bir çöküntü oluşturuyor. Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Renas Koshnaw, “Bu levha, bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor. Ancak Türkiye’ye doğru bu hareket sığlaşıyor, bu da okyanusal levhanın koptuğunu ve yarığın yayılmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi.

UCU ELAZIĞ’A KADAR UZANIYOR
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe Köyü'nde arazide hayvan otlatan köy sakinleri kayalıkta deniz canlılarına ait fosil kalıntılarına rastlanmıştı. Durumun bildirilmesi üzerine Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafından yapılan incelemede fosillerin 34-48 milyon yıl öncesine ait deniz canlılarına ait olduğu belirlenmişti. Bu bulgular bölgenin 34-48 milyon yıl önce deniz altında olduğunu göstermesi şeklinde değerlendirilmişti.

Bakmadan Geçme