Prof. Dr. Çoban: 'Sorun, Siyasi Koordinasyonsuzluk'

Siyasetçi ve STK Başkanı kimliğiyle Elazığ'ın sorunları ve çözüm önerileriyle öne çıkan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, 'Elazığ ve İlçelerinin 'Kurtuluş Planları' konulu basın toplantısı düzenledi.

PAYLAŞ

MHP’den iki kez Belediye başkan adayı olan, geçmişten bugüne siyasi açıklamaları yanında, ilimizin sorunları ve çözüm yolları ile ilgili düşünce ve projelerini ortaya koyan, İç İşleri Bakanlığı ile ortak “Devlet Millet El Ele” projesini hayata geçiren Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Elazığ ve ilçelerine yönelik “Kurtuluş Planları”  konulu basın toplantısı düzenledi.

“ŞEHRE BAKIŞIMIZI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”
Gelinen noktada tüm kurum ve kişiler olarak şehre bakış açısının gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, “Kentleşme süreci, toplumumuzun sancılı konularından biridir. İllerin, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda mevcut durumlarını yeniden değerlendirmeleri, bu değerlendirmeler ışığında gelecek stratejileri belirlemeleri ve planlı bir şekilde hareket etmeleri, sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır.” Dedi

“ŞEHİRLER, UZUN DÖNEMLİ PLANLAR YAPMALI”
 Ülkelerin değil artık şehirlerin yarışır hale geldiği bu süreçte illerin, iyi bir çevre ve daha iyi yaşam kalitesini hedefleyen uzun dönemli planlar yapmak zorunda olduğunu ifade eden Prof. Çoban, “Bir bölgedeki ya da ildeki fiziki altyapı, sosyal ortam, çalışma şartları, gelişmişlik durumu ve doğal şartlar, o bölge ya da ilin halkına sunduğu yaşam ortamının standardında belirleyici olmaya başlamıştır. Nitekim insanların da o bölgede uzun dönemde kalıp kalmayacaklarına ilişkin kararlarında, onlara sunulan bu imkân ve şartlar etkili olmaktadır. Kentlerin geleceğinin kurgulanması sürecinde; yol haritaları, stratejik planlar ve vizyon planlarının önemi büyüktür. Kentleri sistematik bakış açıları ile görmemizi sağlayan planlar; ‘Neredeyiz?’, ‘Nereye gitmek istiyoruz?’ ve ‘Nasıl gidebiliriz?’ temel sorularının yanıtlarını, kentteki aktörlerin katılımı ile cevaplanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“İLÇELERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarının 2022 yılı sonuçlarını da paylaşan Prof. Çoban, “Bu sonuçlara göre, Türkiye’deki 973 ilçe içerisinde, sırasıyla Keban 563, Kovancılar 576, Karakoçan 621, Maden, 708 Ağın 736,  Sivrice 755, Baskil 788, Alacakaya 798, Palu 806, Arıcak 928. sıradadır. Görüleceği üzere ilçeler için ayrı kalkınma planlarının yürürlüğe konulması ihtiyacı vardır.” Dedi.

“ELAZIĞ, HEDEFLENEN HİÇ BİR NOKTAYA ULAŞAMADI”
Elazığ’ın geçmiş yıllarda ülkemizin 10 Cazibe Merkezinden biri olarak ilan edilmiş olmasına rağmen bugün hiçbir alanda hedeflenen noktaya ulaşamadığına dikkat çeken Prof. Çoban,  “İlimiz ve tüm ilçelerimizin potansiyel kaynakları etkin ve verimli şekilde bir plan dâhilinde bugüne kadar değerlendirilmeye alınmamıştır. Elazığ 1. Ekonomi Kurultayı ve Elazığ Kalkınma Kurultayı sonuç raporu sadece raflarda kalmıştır.” Dedi.

“KURTULUŞ PLANLARIMIZI SİYASETÇİLERİN İSTİFADESİNE SUNUYORUZ”
 2022 yılının bir seçim arifesi olduğunu ve bu dönem Elazığ için kritik bir eşik olduğunu dile getiren Prof. Çoban;  “Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak hazırlamış olduğumuz “Elazığ Kurtuluş Planı”nı tüm siyasi partilerin ve milletvekilleri adaylarının istifadesine sunuyoruz. Elazığ deprem sürecinde çok ciddi bir darbe almış, hem ekonomik hem de kentleşme anlamında sorunlar yumağına dönmüştür. Bu sürecin tedavi edici tedbirlerine çok ivedi şekilde ihtiyaç vardır. Siyaset mekanizması da tam işte bunun için vardır” dedi.
 
ÇOBAN: “ELAZIĞ BU SIĞ DURUMU HAK ETMİYOR”
4 bin yıllık Harput medeniyetinin mirası olan Elazığ’ın bugün içinde bulunduğu bu sığ durumu hak etmediğini ifade eden Başkan Prof. Bilal Çoban, “Mevcut bakış açısı ile ilimizin sorunlarını çözmesine imkan yoktur. Kurumlarımızın, STK’ların, meslek örgütlerinin, medyanın ve tüm kamuoyunun kendi ideolojilerini bir kenara bırakarak şehir için kenetlenmesine en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz.  Yoğun bir şekilde göç veren ve demografisi değişmeye başlayan Elazığ için siyaset üstü bir planlamaya ihtiyaç vardır. Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi işte bu ihtiyaca cevap verebilme adına bu çalışmayı yapmaya ihtiyaç duymuştur.” Dedi.

“EN TEMEL SORUN;  SİYASİ KOORDİNASYONSUZLUK”
Şehir olarak en önemli sorunumuzun, ilimizin kaynaklarının bilinmemesi, potansiyellerimizin farkında olunmaması, sermaye veya yetişmiş insan gücü ihtiyacı olmadığını dile getiren Prof. Çoban, “En temel sorun siyasi koordinasyonsuzluktur.  Bu durumun en somut örneği yakın tarihte tüm kamuoyunun gözü önünde cereyan eden Maden İlçemizdeki Polimetal sahasının Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi hususudur. Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak bu konuya tam destek vererek her aşamasında Elazığ’ın yanında yer aldık. Çünkü ilimizin her bir kaynağının bu şehrin müreffeh geleceğine kanalize edilmesi her zaman önceliğimiz olmuştur.” Dedi.

“BİRÇOK ALANA HALA DOKUNULMAMIŞ”
 İlimiz için yapılan çok önemli hizmetler ve altyapılar olduğunu ifade eden Prof. Çoban; ancak, tarım, hayvancılık, su ürünleri, turizm, hizmetler, üretim, sanayi, madencilik gibi toplumun sosyo-ekonomik hayatına doğrudan etki edecek ve bu alanlardaki potansiyellerimize dokunacak hamleler ya yetersiz olmuş ya da hiç dokunulmamıştır” dedi.

ÇOBAN: “TAKDİM EDİP, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak bir seçim arifesinde sun’i gündemler yerine,  şehrimizi ilçelerimizle birlikte kalkındırmak amacıyla ilin gerçek ihtiyaç ve toplumun beklentilerine dikkat çekme adına bu çalışmayı yaptıklarını dile getiren Prof. Çoban, “Hem merkez hem ilçeler bazında yapacağımız haftalık açıklamalar ile tüm bu konulara sektörel bazda dikkat çekeceğiz. Altını çizeceğimiz ve kamuoyu ile paylaşacağımız her bir dosyamızı siyasi partilere ve adaylara takdim ederek takipçisi olacağımızı da belirteceğiz.” Dedi.

“KENT KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMAK GİBİ BİR MANEVİ SORUMLULUĞUMUZ VAR”
 Bu şehre borcumuzu ödemenin ve gelecek nesillere bırakacağımız en değerli mirasın kent kimliğimize sahip çıkmak olduğuna vurgu yapan Prof. Çoban, “Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak en azından bir farkındalık oluşturma ve tarihe not düşme adına sorumluluklarımız gereği bugün sizlerle ilimizin olması gereken gerçek gündemini masaya yatırmış bulunmaktayız.” Dedi.

“MASADA BİR KADAVRA VAR”
Her alanda imkân ve fırsatlarına rağmen gelinen noktada gelişmiş ve kalkınmış bir şehir yerine masada bir kadavra bulunduğunu ifade eden başkan Çoban, “Bu şehir 4 bin yıllık bir devlet geleneğinin tarihi mirasıdır. Artık ayağa kalkma ve kendi geleceğini belirleyerek bu müreffeh aydınlığa yürümenin başlama vaktidir. Planlar hazırlanırken, sahip oldukları birikimi katılımcı bir ortamda özveriyle paylaşan sevgili hemşerilerime, değerli öğretim elemanlarına, ilimizin tüm yöneticilerine, Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi çalışanlarına, emeği geçen herkese teşekkür eder, Elazığ’ın kurtuluş planı ve ilçelerin kurtuluş planının, ilimizin ve ülkemizin geleceği için hayırlı olmasını dilerim” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN