Palulu için kral tahtından daha değerli! Bir de demli çay olsa…

Binlerce yıllık tarihi geçmişe ve değerlere sahip Palu için Murat Nehri'nin birçok anlamı ve değeri var.

İlim ve irfan merkezi, Osmanlının maneviyat otağı, âlimleri ve yetiştikleri devlet adamları ile her dönem adından söz ettiren Palu adına yazılan tüm şiir ve eserlerde Murat nehrinden kan medeniyet ışıltılarını görmek mümkün.

Nice özel ve mutlu anlara, nice sevdalara şahitlik ettiği gibi nice canların boğulmasına tanıklık eden, hüznün de neşenin de hayat süren en yaşlı tanığıdır Murat Nehri.

Akışına âşık, çağıldayışına meftun olunan Murat nehri, birçok Palulunun boş zamanlarında izlemekten ve sesini işitmekten huzur bulduğu bir kadim nehirdir.

Palulu bir hemşerimiz, ilçenin güneyinden akan Murat nehrini keyifle izlemek amacıyla seyir alanına özel bir mekân yapıp, serdiği halıyla burayı huzur bulma noktası haline getirmiş.

Bir kralın köşkünden ve tahtından daha değerli gördüğü bu mekânda çayını yudumlayan Palulu için bu huzur, bu zevk ve bu duygu hiçbir beldede bulunmaz.

MURAT NEHRİ'NİN ÇIKIŞ NOKTASI VE İZLEDİĞİ GÜZERGÂHLAR

Van Gölü'nün kuzeyinde yer alan Ağrı'ya bağlı Diyadin ilçesinde yer alan Tendürek Dağı eteklerinden kaynak olarak başlayıp Muratbaşı ve Aladağ'dan çıkan kolların birleşmesiyle Diyadin ovası'ndan geçerek Ağrı ili yakınlarında yer alan Eleşkirt yöresinden gelen kolları da aldıktan sonra Hamur vadisinde Tatlı su ve Şeryan ile birleşip Hamur, Patnos, Tutak'tan geçip Malazgirt Ovası'na gelen Murat Nehri, Bingöl Dağları'ndan aşağı doğru inen Hınıs Suyu'nu aldıktan sonra sert dirsekler de çizerek Muş Ovası'na ulaşır.

Bu noktada Tatvan'da bulunan Nemrut Dağı'ndan gelen Karasu'yu alarak batıya doğru akıp; ilim, medeniyet ve tarih merkezi olan Palu'ya tazim ve büyük saygı ile selam vererek resmi geçişini yapar, dar boğazlardan geçip Harinket Suyu, a Tunceli'den gelen Munzur - Peri Suyu'nu da kendine katar. En son Karasu Nehri ile birleşerek kendini Fırat nehrinde yok eder.

FIRAT'IN EN BÜYÜK KOLU

Toplam uzunlukları ise, yaklaşık olarak 722 kilometre olan Murat Nehri, aynı zamanda da Fırat Nehri'nin en büyük koludur ve üzerinde 5'i aktif 3'ünün de lisansı alınmış 8 adet HES barajı bulunmaktadır.

İŞTE O BARAJLAR

1 Alpaslan 2 Barajı ve HES Muş, Merkez

2 Alpaslan 1 Barajı Muş

3 Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl, Solhan

4 Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Bingöl, Genç

5 Gözeler HES (üretim lisansı alınmış) Bingöl, Genç

6 Beyhan Barajı ve HES Elazığ, Palu

7 Beyhan 2 Barajı ve HES (üretim lisansı alınmış)

8 Palu Barajı ve HES (ön lisans alınmış)

Bakmadan Geçme