Kaya: 'Şehrin yarısı risk altında'
Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ il temsilcisi Hıdır Kaya, şehrin eski yapı stoğuna dikkat çekerek gerekli çalışmaların bir önce başlaması gerektiğini söyledi.
Dün gece saatlerinde ilimizde Sivrice merkezli richter ölçeğine göre 4.9 şiddetinde yaşanan deprem 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde edindiğimiz acı tecrübelerin üzerine Elazığ'ın bir kez daha deprem kuşağında yer aldığını hatırlattı. Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ il temsilcisi Hıdır Kaya, şehir nüfusunun yaklaşık yarısının eski yapılarda oturduğunu işaret ederek kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm programlarının önemine vurgu yaptı. Başkan Kaya ' Her şeyden önce gazetenize duyarlılığınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Keşke her zaman bu konuları konuşabilsek. Deprem olduğu zamanlarda konuşuyoruz tabi bir müddet sonra yeni bir deprem oluncaya kadar unutuyoruz. Türkiye etkin bir deprem kuşağı üzerinde tarih boyunca bu depremler olmuş bundan sonra da olacaktır. Deprem olacak olmayacağı tartışmak yerine biz ölmeden yaralanmadan nasıl kurtulabiliriz? Onu tartışmalıyız. Bu da tamamen içinde oturduğumuz binaların sağlamlığıyla alakalıdır. Ne kadar sağlam bina yaparsak o zaman depremden korkmadan içinde oturabiliriz' dedi.
DEVLET VE VATANDAŞ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Kaya ' Eski yapıları kesinlikle yenilememiz gerekiyor. Tahminlerime göre Elazığ nüfusunun yarısı eski binalarda oturuyor. Eski binalarda oturanların büyük çoğunluğunun bu binaları yenileme imkanları yok. Hep orta halli dar gelirli vatandaşlar oturuyor. Bugünkü koşullarda tek başına bunları yenilemesi mümkün değil. Devletin buna el atması gerekiyor. Tabi burada vatandaşlarımıza da büyük iş düşüyor. Devlet bir taraftan yapmak isterken vatandaşların da taşın altına elini koyması gerekiyor. Devletin bütün binaları yıkıp yapması mümkün değil. Vatandaşlara hibelerle, düşük faizli kredilerle imkanlar sunacak. Vatandaşlarda bu projelere destek olması lazım. Devletimizin gücü ortada hepsini yapabilmesi mümkün değil. Onun da kısıtlı imkanları var. Diğer taraftan vatandaşların birçoğunun ekonomik olarak zorlanmaları olacaktır. Ama; daha güvenli, konforlu korkmadan can ve mal güvenliğini düşünmeden oturacakları yeni binalar için onlarda üzerine düşen fedakarlığı yapmalılar' diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ADA VE MAHALLE BAZLI OLMALI
Eski yapılar, yeni yapılara göre proje, yapılış, malzeme kalitesi bakımında çok farklı onların nasıl yapıldığını bildiğim için bu konuda çok rahatlıkla görüşlerimi belirtiyorum. Bu binalar yüksek şiddetli depremlere dayanıklı değiller. Şehrin eski mahalleleri gözler önünde onlar içinde tek tük binanın yenilenmesi çözüm değil. Ada ve mahalle bazlı kentsel dönüşüm şart!' diye kaydetti.
YERİNDE DÖNÜŞÜM SÜRESİZ OLMALI DESTEK ARTIRILMALI
Başkan Kaya ' Yerinde dönüşüm projesi Haziran ayında bitiyor. Bu yeterli değil. Bir süre verip vatandaşlardan bunu beklemesi yanlış. Hem süre hem de sadece Kahramanmaraş depreminde orta ve ağır hasar almış binaları kapsam alanına alıyorsun. Kısıtlama ile olacak bir şey değil. Eski binaların yenilenmesi 6 ay da 1 yılda yapılabilecek bir şey değil. 3 -5 yıl sürer belki de 10 yıl sürer. Yerinde dönüşüm süresiz olmalı ve verilen hibe ve krediler iki katına çıkarılmalıdır. Şuanki şartlarda 750 bin hibe 750 bin kredi imkanıyla vatandaşların binasını yapması mümkün değil' ifadelerini kullandı.